Munskydd bör användas i kollektivtrafiken under rusningstrafik, enligt ett nytt råd från Folkhälsomyndigheten.Beslutet börjar gälla från och med 7 januari. Vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.
Beslutet fattades den 23 december och vänder sig till allmänheten i Sverige.
Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas från och med den 7 januari 2021 att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor reser: klockan 7–9 samt 16–18 på vardagar.
Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.
Tegnell: Kan vara till nytta
Det allmänna rådet gäller inte under resor med kollektiva färdmedel där det är möjligt att boka plats.
– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.
I första hand ska resenären själv ha med sig ett eget munskydd, som enligt FHM bör vara av god kvalité, så kallat CE-märkt.
Störst behov i storstäderna
Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte har med sig eget.
Företagen uppmanas också att informera resenärerna om att och hur munskydd bör bäras, samt planera för hur de efter användning ska tas omhand.
Rekommendationen omfattar hela landet, även om behovet är störst i storstäderna, konstaterar FHM.