Du kanske någon gång undrat hur mycket man som gäst egentligen får dricka på en Nobelmiddag? Och man kan gott säga att svaret är något oväntat.
10 december går den årliga Nobelmiddagen av stapeln i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Tillställningen sammanfaller samma dag som de olika Nobelprisen delas ut och på plats samlas en salig blandning människor som är allt ifrån forskare och kungligheter till, författare och politiker.
Sedan 1960-talet har Nobelfesten direktsänts på tv vilket gjort den till en fest för hela svenska folket och många ser den i dag mer eller mindre som en folklig tradition.
Första året som Nobelpriset delades ut var redan 1901 och tillställningen har sedan dess varit ett stående arrangemang, trots att både lokal, gäster och andra segment under både utdelningsceremoni och fest varierat.
Priserna som delas ut i Konserthuset är Nobelpriserna i fysik, kemi, medicin, litteratur och dessutom Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel. Nobels fredspris delas ut i Norges huvudstad Oslo.
Vad är det för meny på Nobelmiddagen 2024
Mellan 1250 – 1300 gäster tar plats i Blå hallen för att inta förrätt, huvudrätt och dessert komponerade av en särskilt utvald kock och konditor. Just för i år är det Jessie Sommarström och Frida Bäcke som står för menyn där bland annat gröt och äpple står på menyn.
Jessie Sommarström och Frida Bäcke som står för menyn där bland annat gröt och äpple står på menyn. Bildkälla: Christine Olsson/TT
Efterrätten serveras under Nobelmiddagen. Bildkälla: Christine Olsson/TT
Jessie, som tidigare vunnit det prestigefyllda priset ”Årets kock” 2022 samt varit med och tävlat i ”Kockarnas kamp” hela två gånger, är den som kommer att stå för både förrätt och varmrätt. Detta medan konditorn Frida Bäcke står för efterrätten.
– När man ska laga mat till 1250 gäster så hoppas man ju att allt bara går som det ska, berättar Jessie för Sveriges radio.
Ännu är menyn hemlig, men Jessie och Frida har släppt ett par detaljer kring middagen. Nämligen att det kommer att lagas gröt samt att efterrätten kommer att innehålla äpple.
– Jag kallar den en modern kulturgröt. Vi har en lång tradition av att odla spannmål i Sverige samtidigt som brist på fullkorn är en av de stora matrelaterade orsakerna till ohälsa i Sverige, berättar Jessie vidare.
Så mycket alkohol får gästerna dricka på Nobelmiddagen
Till en så välkomponerad trerättersmiddag serveras naturligtvis även dryck som ska passa till maten.
Till förrätten serveras champagne och efter det serveras vin.
Ofta serveras det ett noga utvalt rödvin till maten. Bildkälla: Christine Olsson/TT
Champagneglaset som används på Nobelmiddagen är brett upptill och smalnar sedan av mot foten. Bildkälla: Christine Olsson/TT
Det som beräknas att gå åt är 400 flaskor champagne till kvällens omkring 1250 gäster. Man brukar sedan räkna på cirka 450 flaskor vin. Detta berättar vinexperten Ulrika Karlsson som varit med och valt ut drycken till Nobelmiddagen.
Det som glider ut först är alltså champagne och förrätt. Och den som är lite extra törstig och dricker upp sitt glas får även påtår. När personalen fyller på hålls flaskan rätt så att etiketten är synlig för den som serveras.
Den lyxiga och eleganta dukningen. Bildkälla: Christine Olsson/TT
Till varmrätten serveras ett vin på Nobelmiddagen. Bildkälla: Arkivbild/TT
När förrätten ätits upp kommer huvudrätten tillsammans med ett vin som i de flesta fallen är rött. Även här får gästerna påfyllning i glaset så att det aldrig är tomt, berättar Ulrika för Godare.
– Men det är inte en fest där man dricker hela tiden, det är en ganska måttlig tillställning på det sättet, tillägger hon.
Middagen avslutas med ett dessertvin, port eller sherry. De som inte dricker alkohol får ofta ett dryckespaket fyllt med bär- och fruktdrycker.