Sverige måste skärpa sig när det gäller korruption. Det menar Polisen som i en ny rapport varnar för stora mörkertal.Det här går inte att lagföra bort, säger Natali Engstam Phalén vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
Under perioden 1 november i fjol till 1 november i år inkom 107 anmälningar avseende korruptionsbrott till Nationella anti-korruptionsgruppen (Nkg) vid Noa. Siffermässigt är det inget som sticker ut jämfört med föregående period. Men Polisen vill ändå höja ett varningens finger.
Det är svårt att dra slutsatser enbart baserat på siffrorna, säger Natali Engstam Phalén, brottsförebyggande specialist på Nkg.
– Vi vet framför allt att användningen av mellanhänder ökar, fortsätter hon.
Mellanhänder är i sammanhanget en förmedlare mellan en som mutar och den som blir mutad. Polisen nämner i sin rapport specifikt bilbesiktningar och bolån som två områden där mellanhänder verkar.
I rapporten framhålls att även om antalet ärenden per år är relativt få så är mörkertalet troligen stort. Enligt Engstam Phalén finns det även kopplingar till gängkriminalitet.
– Den organiserade brottsligheten behöver folk på insidan för att möjliggöra den kriminella ekonomin, där kan vi se via krypterade meddelanden att mutor används i en stor utsträckning. Vilket inte syns i statistiken.
I början av året hamnade Sverige på plats sex av 180 i organisationen Transparency Internationals bedömning av upplevd korruption i världens länder.