Nu är det dags att ställa om till sommartid. I alla fall för klockan. Och utemöblerna.
Vare sig snön har smällt eller ej så infaller sommartiden 2018 klockan 02.00 natten mot den 25 mars.
Normaltiden, vintertiden är över, och det är dags att frossa i hela en timme mer sol om dagarna.
Så ställer du om
Minnesregeln är ganska enkel. När utemöblerna åker fram (på våren) ställs även klockan fram. När möblerna ställs tillbaka i förrådet (på hösten) dras även klockan tillbaka.
Nu är alltså hösten och vintern ett minne blott och solen och värmen hägrar med längre och soligare dagar. I alla fall i praktiken.
Mycket automatik
Som tur är gör den allra senaste smarta tekniken tidsomställningen åt dig. De allra flesta mobiltelefoner, surfplattor, datorer och tv-apparater ställer fram klockan en timme per automatisk.
Men se upp så att du inte glömmer mikrovågsugnen, klockradion, bilen eller armbandsuret. Ta hjälp av mobilen för att ställa om klockorna rätt.
Och glöm inte – njut av de längre och ljusare dagarna.
FAKTA: Därför har vi sommartid
-
Sommartid infördes i Sverige 1980 för att synkronisera med sina europeiska grannländer. 15 länder i Europa hade redan infört sommartid och fler var på gång. Endast 26 svenska myndigheter av 67 röstade ja.
-
I alla EU-länder är vintertiden sedan 1996 fem månader lång och gäller från sista söndagen i oktober till sista söndagen i mars.
-
I större delarna av Asien, Afrika, Australien och Sydamerikan har man ingen vinter- och sommartid. Ryssland slopade det för snart fyra år sedan.
-
Flera EU-länder öppnar nu även upp för slopandet av sommartid inom EU. Undersökningar har visat att fotgängare löper tre gånger större risk att skadas av bilar efter tidsomställningen än månaden innan, att djur påverkas negativt och att man inte sparar så mycket eneri som det var tänkt.
-
EU-parlamentet ska nu utreda om sommartiden ska avskaffas.
-
Men det finns även ett andra alternativ – främjandet av sommartiden.