From the blog

Jag är på väg hem för att sova. Parterna står för långt ifrån varandra, sa medlaren Jan Sjölin.SAS meddelade under morgonen att antalet inställa avgångar under fredagen ökat till 315.

Konflikten mellan SAS och piloterna är fortfarande inte löst. Parterna satt hela torsdagen i Svenskt näringslivs lokaler i centrala Stockholm för att försöka komma överens, men vid midnatt var strejken för 1 500 piloter ett faktum.

– Några minuter efter midnatt avbröt vi. Strejken i Sverige är igång. Jag har precis satt mig i bilen för att åka hem och sova. Vår bedömning är att parterna står alldeles för långt ifrån varandra. Saker och ting måste förändras för att fortsatta förhandlingar ska vara meningsfulla, säger Jan Sjölin, en av de utsedda medlarna från Medlingsinstitutet.

De parallella förhandlingarna i Norge, som även påverkar de svenska, fortsatte dock på övertid efter midnatt, uppger NTB enligt VG.
Samtidigt pågår motsvarande förhandlingar i Danmark. Skulle ett avtal nås i något av grannländerna påverkar det de svenska parterna.
Strax före 21 sa pilotfacket nej till medlarnas bud i de svenska förhandlingarna. Där ingick löneökningar på 2,3 procent men piloterna stod fast vid kravet på 13 procent, uppger Arbetsmarknadsnytt, en sajt som drivs av Svenskt näringsliv.

Enligt uppgift till Aftonbladet la medlarna inget nytt bud under de sista timmarna, men samtalen fortsatte för att reda ut var parterna står.

Både fack eller arbetsgivare dröjde med nya kommentarer efter midnatt, i avvaktan på ett eventuellt genombrott i Norge och Danmark.

Först vid 03.30 kom ett skriftligt uttalande från Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för flygbranschen på Transportföretagen och den som företräder SAS i förhandlingarna:

”Situationen är djupt olycklig, det var inte här vi ville hamna. Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots en redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden.”

Rebecca Rosenvinge, kommunikationskoordinator vid Svensk pilotförening, uppger i ett sms att deras pressmeddelande dröjer till ”tidig morgon”.

Tidigare under torsdagen avfärdade pilotfackets ordförande Rawaz Nermany påståendet att om extrema lönekrav och hänvisade i stället till en ”marknadsmässig korrigering”:

– Det lades ett medlarbud som inte tillgodosåg ett enda av våra yrkanden. Det gränsar till oseriöst, sa han till DN.

170 000 resenärer drabbas

Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar av strejken, resterande utförs av samarbetspartners. Runt 70 000 resenärer drabbas under fredagen och ytterligare 100 000 under helgen. Redan under torsdagskvällen meddelade bolaget att 205 flygningar ställs in under fredagen – och under morgonen kom ny information om att ytterligare 110 avgångar ställs in. Den totala siffran är därmed 315.

På sin hemsida hänvisar SAS till denna länk där man ska kunna se vilka flyg som är opåverkade av en eventuell strejk. Det finns även en annan länk där man ska kunna söka efter aktuell status på sitt flyg.

– Vi har ingen lista på alla inställda flyg. Det är de här länkarna vi kan hänvisa till. De flyg som trots allt går är sådana som utförs av våra partners och underleverantörer. Det är ungefär 30 procent av våra flyg. Några få av dem är dock inställda på grund av att vi inte får iväg personal. Vi hänvisar alla resenärer att kolla status på sitt flyg på vår hemsida innan de åker till flygplatsen, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Hon uppger att SAS nu gör allt för att försöka boka om drabbade resenärerna.

– De som har lämnat kontaktuppgifter får sms om deras flyg blir inställt. Det kommer att vara extremt tryck på vår kundtjänst. Då rekommenderar vi att man söker oss via Facebook eller att man kollar länkarna på hemsidan.

 

Have your say

Hoppa till verktygsfältet