Var det segt att komma upp ur sängen i morse? Inte så konstigt – i dag är det årets deppigaste dag.
Det visar en avancerad formel.
– Kalla mörka januari står i konstrast till decembers mys, samvaro och överflöd av mat och sötsaker, säger psykologen Rasmus Højbæk.
Det är mörkt, det är kallt och många av oss har tomt i plånboken. Den här dagen, tredje måndagen i januari, är årets mest deppiga.
Det har den brittiska psykologen Cliff Arnall räknat ut och internationellt har dagen fått namnet ”Blue Monday”. Cliff Arnall använder sig av en avancerad matematisk formel som innehåller faktorer som väder, ekonomi, motivationsnivå och dagar kvar till jul.
Just julen och den tomhet som den för många lämnar efter sig ser psykologen Rasmus Højbæk som en bov i dramat.
– Den kalla mörka månaden står i konstrast till decembers mys, samvaro och överflöd av mat och sötsaker, säger han i ett pressmeddelande från Krifa.
– Samtidigt känns det väldigt avlägset med vår och ljusare tider.
Psykologens tips
Finns det då något annat att göra än att bara krypa in i en filt och härda ut? Ja, Rasmus Højbæck har några förslag.
– Var social! Januari kan kännas ensam för det finns inte lika många sociala arrangemang som i december. Därför är det extra viktigt att hålla i gång den sociala samvaron, det kan vara allt från en fredagsöl med arbetskamraterna till en kopp kaffe tillsammans med en väninna man inte träffat på länge.
Han föreslår också att vi ska ut och röra på oss.
– Det är viktigt att undvika snabba och enkla lösningar, som till exempel sötsaker, när man känner sig deppig. En bra idé är att i stället träna lite, det utvecklar samma positiva signalsubstaner i kroppen som dopamin och serotonin. Det behöver inte vara mer avancerat än att ta en rask promenad tillsammans med kollegerna.
Forskaren ber också om ursäkt
Något som ställer till problem under januari är också alla nyårslöften som avläggs vid årsskiftet. Ungefär vid den här tiden på året kommer många fram till att de där löftena inte kommer kunna hållas, vilket ger en känsla av besvikelse.
– Tänk på att djupt rotade beteenden inte bara kan ändras från den ena dagen till nästa, det krävs tid och energi för att ändra, säger Rasmus Højbæck.
Nu är det inte alla som litar på den här uträkningen. Cliff Arnall har beskyllts för att vara oseriös vid ett flertal tillfällen efter att han 2005 offentliggjorde sin formel. Vissa forskare kallar Arnalls uträkning för kvasivetenskap.
Cliff Arnall har bett om ursäkt för att med sin uträkning om möjligt ha gjort den här dagen ännu mera deppig, det har aldrig varit hans mening.
– Jag ville uppmuntra människor till att kunna tackla den här tiden på året lite bättre, sa han till den engelska tidningen Independent tidigare i år.