From the blog

En av tre drabbas någon gång i livet av ångest. Men kanske inte länge till. Enligt forskare kan ett vaccin mot den obehagliga känslan snart vara på gång.

Allt fler människor drabbas av psykisk ohälsa, och ungdomar är särskilt utsatta.

Enligt världshälsoorganisationen, WHO, har antalet ångestdiagnoser ökat med 15 procent de senaste tio åren. Totalt är 264 miljoner människor drabbade.

Anledningar till den ökade ångesten hos jorden befolkning tros var flera. Mindre sömn och användandet av sociala medier tros vara två förklaringar. 

Även pandemin har lett till en kraftig ökning av psykisk ohälsa.

Därför har forskare börjat kolla på vad som händer när ångest uppstår – och kommit fram till vilka delar i hjärnan som minskar och ökar rädsla.

Rädslocentrum i hjärnan

Centralt för alla former av rädsla är är en del i hjärnan som heter amygdala. En liten mandelformad nervcellssamling som kan beskrivas som ett rädslocentrum.

När du ser något läskigt eller obehagligt sänds signaler till amygdala som börjar producera stresshormon – och du blir stressad och ångestfylld. 

Testat på apor

Nu har forskare skapat ett ämne som dämpar amygdala, och därmed ångesten.

Ämnet har fungerat bra på apor, och forskarna hoppas att det i framtiden ska kunna användas i ett ångestvaccin, skriver Illustrerad Vetenskap.

En värld utan ångest. Kan ni tänka er det?

https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/forskning-snart-kan-det-finnas-ett-vaccin-mot-%C3%A5ngest/ar-BB1arzQc?ocid=msedgntp

Have your say

Hoppa till verktygsfältet