En vanlig medicin mot ledgångsreumatism kan blockera coronaviruset och minska dödligheten med 71 procent.Bakom upptäckten står bland andra svenska forskare vid Karolinska institutet.
– Jag tror att det är en del av den snabba lösningen, säger virusforskaren Ali Mirazimi till Aftonbladet.
Läkemedlet Baricitinib används i dag mot ledgångsreumatism. Det tycks minska coronavirusets förmåga att sprida sig och ta sig in i kroppens celler.
När coronaviruset blockeras kan dödligheten hos personer med måttlig till svår covid-19 minska med 71 procent, enligt en internationell studie. Bakom studien står ett internationellt team koordinerat av forskare vid Karolinska institutet i Solna.
Att vi ser en effekt på 71 procent är ju väldigt, väldigt bra, säger virusforskaren Ali Mirazimi på Karolinska institutet till Aftonbladet.
Baricitinib är ett antiinflammatoriska läkemedel som forskarna fick upp ögonen för i våras. De fann det när de letade efter befintliga läkemedel som kunde blockera både inflammation och infektion. Mediciner som redan är registrerade har en stor fördel. De kräver inte samma omfattande studier och kontroller som helt nya läkemedel och vaccin.
Den nya studien bygger på 83 patienter med covid-lunginflammation i Italien och Spanien. Patienterna var i genomsnitt 81 år. Utöver ordinarie vård fick de även Baricitinib. Drygt 17 procent av patienterna blev så dåliga att de vårdades i respirator (invasiv ventilatorbehandling) eller dog. Kontrollgruppen, med lika många patienter, fick inte Baricitinib. Där var det dubbelt så många, 35 procent, som antingen dog eller behövde vårdas i respirator.
Det visar sig att det funkar. Inte till 100 procent, men det tror jag kommer vara svårt för i stort sett alla läkemedel som vi tar fram för covid-patienter, säger virusforskaren Ali Mirazimi på Karolinska institutet till Aftonbladet.
Man måste skräddarsy läkemedel för varje patient beroende på vilken fas av sjukdomen man är i.
I ett senare sjukdomsskede kan Baricitinib sättas in. Men det kan också bli en kombination av olika insatser, förklarar han.
Eftersom läkemedlet redan existerar är det upp till Läkemedelsverket om de vill godkänna Baricitinib för covid-19-patienter. Men innan det kan rekommenderas krävs en större studie, enligt Ali Mirazimi.
– Det här var goda resultat. Sett till helheten är vi positiva och glada men jag tror inte det här är det bästa läkemedlet för covid-patienter. Det går att få ännu bättre och det är det vi jobbar med, att ta fram läkemedel som är specifikt mot covid, säger Ali Mirazimi.
Det har ju dykt upp ett antal existerande läkemedel, som visat sig fungera mot covid. Är det en del av lösningen framåt?
– Jag tror att det är en del av den snabba lösningen. Vi måste tänka både på en snabb lösning, för vi har patienter som redan ligger på sjukhus, och en långsiktig strategi. Där gäller det att hitta nya läkemedel som är just för covid-patienter och det tar ju längre tid.
– Den här sjukdomen är väldigt lurig och svår.