Miljöpartiets Peter Eriksson lämnar sitt uppdrag som minister. Jag har gjort min värnplikt färdigt och har muckat, säger Eriksson under en pressträff.
Peter Eriksson (MP) lämnar regeringen. Under en digital pressträff i dag meddelar han sin avgång.
Han inleder med att säga att han själv myntade begreppet ”de rödgröna”.
– När Aftonbladet sökte ett namn på det nya regeringsalternativet myntade jag det uttrycket, säger Eriksson.
Peter Eriksson var språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Maria Wetterstrand mellan 2002 och 2011.
I maj år 2016 utsågs Eriksson till bostads- och digitaliseringsminister i Löfvens regering. Sedan januari 2019 har han varit biståndsminister.
Det var aldrig min förhoppning att själv bli minister i den här regeringen. Men jag sa ja när krisen stod för dörren 2016. Jag har tidigare bestämt att jag gjort min sista valrörelse. Nu är det tillfälle att sluta när det ska bli ett nytt språkrör och en regeringsombildning snart, säger Eriksson.
”Besviken över många saker”
Han beskriver jobbet som politiker som en meningsfull samhällstjänst.
– Jag har gjort min värnplikt färdigt och har muckat, konstaterar Eriksson och berättar vidare om hur han formade Miljöpartiets första partiprogram.
– Där skrev jag att vi ska vara stigfinnare, vi ska före men inte så långt före att stigen hinner växa igen. Jag har också predikat om att det inte räcker att ha rätt, man måste också få med sig människor i en förändring. Där har jag bara delvis lyckats. Vissa tänker fortfarande att det räcker att tänka rättrådigt. Jag är besviken över många saker.
Framtiden oviss
Vad Peter Eriksson ska göra efter att han lämnat sin post är ännu oklart.
Jag ska ta lite tid att fundera på vad jag ska göra. Jag har ingenting planerat.
Enligt honom beror beslutet inte på sviktande siffror i opinionsmätningarna för Miljöpartiet. Han tror inte heller att partiet kommer skadas av att de båda MP-profilerna, han själv och Isabella Lövin, lämnar partiet i samma veva.
– Vi har gott om duktiga politiker. Snarare är det rimligt att nya språkrör kan forma sitt team. Det är inte alltid det bästa att gamla ledare är kvar i en organisation. Man ska nog inte överleva både barn och barnbarn.