MADRID. Turkiet har släppt Nato-blockanden mot Sverige – efter ett maratonmöte under toppmötet i Madrid.
Beskedet innebär att Sverige nu kan få status som inbjudet land i försvarsalliansen.
Enligt Turkiet innehåller avtalet bland annat löften om att Sverige inte ska stödja kurdiska organisationer att vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar.
Nato-mötet mellan statsminister Magdalena Andersson, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Finlands president Sauli Niinistö inleddes strax efter klockan 16 på tisdagen. Regeringen räknade med att det skulle ta mellan 45 minuter och en och en halv timma.
Först efter klockan 20 annonserades en pressträff där de tre ledarna medverkade, samt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Inför pressuppbådet undertecknades ett avtal som innebär att Turkiet nu går med på att släppa in Sverige i Nato.
Magdalena Andersson och Ann Linde såg märkbart lättade ut när de höll en kort pressträff minuterna senare.
– Vi har tagit ett steg närmare Nato. Det är bra för Sverige och svenska folkets säkerhet, säger hon.
Andersson beskriver att alla tre länderna står bakom innehållet i avtalet och att det bland annat handlar om terroristbekämpning och hur länderna ska jobba med säkerhet gemensamt. Det finns också skrivningar om vapenexportlagstiftningen, enligt Andersson.
Avtalet kommer offentliggöras vid ett senare skede.
Vad var det som fick Turkiet att svänga?
– Vi har haft väldigt långa diskussioner. Det är svårt att veta exakt vad som fick dem att acceptera det här. Sammantaget är det en bra överenskommelse.
Utrikesminister Ann Linde tillägger att det nästa vecka kommer hållas förhandlingar i Bryssel, när de är klara så kommer Sverige få status som inbjudet land.
– Anledningen att vi kunde komma fram var att alla parter visade en otrolig vilja, att vi klargjorde att vi tar oron för terroristattacker på allvar. Det är det mer än en enskild fråga. Dessutom har Nato hjälpt till, säger Linde.
En representant för Turkiets delegation under Nato-mötet, Betül Uygur har skickat innehållet i avtalet till Aftonbladet. Innehållet är enligt turkarna bland annat:
- Fullständigt samarbete med Turkiet i kampen mot PKK och dess medlemsförbund.
- Att visa solidaritet med Turkiet i kampen mot terrorism i alla dess former och manifestationer.
- Åtagande att inte stödja kurdiska organisationerna PYD/YPG och FETO.
- Undvika embargorestriktioner inom försvarsindustrin och öka samarbetet.
- Inrättande av en strukturerad samarbetsmekanism för delning av underrättelser i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet.
- Att vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar och göra bilaterala avtalsarrangemang.
- Förbud mot insamlings- och rekryteringsaktiviteter för PKK och dess medlemsförbund och frontorganisationer och deras utredning.
- Förhindra terrorpropaganda mot Turkiet.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/V9EBd4/sverige-och-turkiet-har-kommit-overens-i-nato-fragan