Antalet fall av kikhosta har skjutit i höjden, samtidigt som covid ökar i landet.
Och i bakgrunden lurar ett nytt hot, mpox-viruset.
– Vi kommer börja höstens vaccinationsinsats i mitten av oktober där både vaccin mot covid-19 och influensa ingår, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
I maj gick Folkhälsomyndigheten ut och varnade för att kikhostan skjutit i höjden, efter att ha legat på relativt låga nivåer.
Toppnoteringen från helåret 2017, på 805 inrapporterade fall, är den högsta under de senaste tio åren.
Men till och med juli i år har redan 739 fall konstaterats, enligt data från Folkhälsomyndigheten.
– Antalet fall av kikhosta har ökat kraftigt under sommaren. Att ökningen är så stor nu beror till stor del på att vi hade väldigt få fall under pandemiåren. När få är sjuka minskar immuniteten i befolkningen och nu ser vi konsekvenserna av det, säger Magnus Gisslén som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten samt infektionsläkare och professor vid Sahlgrenska Akademin.
Den största riksgruppen är spädbarn, som vi vissa fall kan bli allvarligt sjuka.
– Barn får sin första vaccindos när de är tre månader gamla och vaccinet ger ett bra skydd mot allvarliga symtom. Men även gravida kvinnor rekommenderas att ta vaccinet för att ge sina spädbarn skydd under de första månaderna i livet, säger Magnus Gisslén.helskärm
Smittan väntas ta ny fart i höst
Antalet covidfall har också ökat under den senaste månaden. Vecka 32 låg kvar på samma nivå som vecka 31, då 630 nya fall registrerades i Sverige. Det var en ökning med elva procent jämfört med vecka 30.
https://acdn.adnxs-simple.com/ast/safeframe/static/0.63.3/html/safeframe-v2.html
Dessutom är hösten på ingång och då väntas smittspridningen ta ny fart, vilket Folkhälsomyndigheten nu förbereder sig inför.
– Vi kommer börja höstens vaccinationsinsats i mitten av oktober där både vaccin mot covid-19 och influensa ingår, säger Magnus Gisslén.
Därför ökar covid
Enligt Folkhälsomyndigheten beror den ökande smittspridningen av covid sannolikt på cirkulerande varianter med mutationer som ger viruset en förbättrad förmåga att kringgå den immunitet folk byggt upp.
Alla över 65 år rekommenderas att ta vaccinet, samtidigt som de över 80 år och personer med omsorgsbehov i hemmet rekommenderas att ta det två gånger per år.
– Men de allra flesta behöver inte vaccineras. Risken för allvarlig sjukdom är mycket låg för övriga, säger Gisslén.
”Inte omöjligt att vi får fler importfall”
Samtidigt lurar ett nytt hot i bakgrunden.
I torsdags meddelade Folkhälsomyndigheten att Sverige har ett bekräftat fall av den nya mpox -varianten klad 1, vilket skapat oro i landet. Viruset hade upptäckts hos en patient som nyligen besökt ett av de drabbade områdena i Afrika.
Men risken att det skulle orsaka en omfattande spridning i Sverige är låg, enligt Magnus Gisslén.
– Det är inte alls omöjligt att vi får fler importfall och då är det viktigt att vi snabbt kan upptäcka och omhänderta de personerna enligt konstens alla regler. Samtidigt är situationen på afrikanska kontinenten bekymmersam. Vi följer situationen noga och förbereder oss också för ett utbrott i Sverige även om det inte är speciellt troligt. Vi har ett tätt samarbete med andra länder, inklusive ECDC och WHO och också med svenska myndigheter, säger han.