From the blog

EU-parlamentarikern om ministerns svar: ”Goddag yxskaft”

Brödernas planerade besök i Sverige slutade i Migrationsverkets förvar. Efter åtta veckor släpptes de – och utvisades i ett specialchartrat plan. Kostnad: 1,1 miljoner kronor.

De senegalesiska bröderna Ibra Lo och Pape Matar Fall skulle hälsa på släktingar i Sverige. Men när de anlände till Malmö greps de av gränspolis och placerades i Migrationsverkets förvar i Åstorp.

Gripandet skedde i slutet av juli förra året. Bröderna hade tidigare hälsat på släktingar i Nederländerna och hade pass och visum att resa i Schengenområdet. Fallet blev omskrivet både i Sverige och Nederländerna – bröderna hade varit i Europa tidigare utan att få problem med polisen.

– Jag är inte kriminell och det här är första gången jag är i ett fängelse. Det är inte normalt, vi har rätt att vara här, sa Pape Matar Fall till Aftonbladet i augusti.

”Bröderna bör få upprättelse”
Två månader efter gripandet utvisades bröderna. Aftonbladet kan nu berätta att utvisningen genomfördes i ett specialchartrat plan, till en kostnad av 1,1 miljoner kronor. Sex kriminalvårdare följde med på resan. Kostnaden för personal plus andra utlägg, ingår inte i de 1,1 miljonerna.

I en rapport från Kriminalvården står det att överlämningen i Senegals huvudstad Dakar gick lugnt till. Planet återvände till Sverige samma dag.
Flera EU-parlamentariker har engagerat sig i fallet med bröderna.
– De har utsatts för ett stort lidande, sedan kostar det skattebetalarna massa pengar. Med den här nya informationen är det ännu viktigare att man tillsätter en ordentlig utredning och ger bröderna upprättelse, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V)

Regeringen måste ge dem upprättelse
I höstas skrev hon ett öppet brev till regeringen och krävde en granskning av den ”tvivelaktiga behandlingen” av bröderna.
– Det här verkar vara ett tydligt fall av rasprofilering. De hade sina visum i ordning, men ansågs inte vara trovärdiga, säger Malin Björk.
Justitieminister Morgan Johansson (S) skrev i ett svar till parlamentarikerna att han som statsråd inte kunde kommentera myndigheters handläggning av enskilda ärenden. Han tillade att den som utsatts för felaktig behandling kan göra en JO-anmälan.
Malin Björk är inte nöjd med svaret.
– Att låsa in folk, tvångsdeporterar dem och sedan säga att de ska vända sig till JO. Det är ett goddag yxskaft-svar från ministern, säger hon.
Aftonbladet har sökt Morgan Johansson. Hans pressekreterare säger att ärendet nu ligger på inrikesminister Mikael Dambergs (S) bord. Aftonbladet har utan framgång sökt honom.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet