För varje bekräftad smittad person i Stockholm går 1 000 oupptäckta fall, rapporterade Folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens.Men nu backar man.– Det blev alldeles galet, säger Lisa Brouwers chef för enheten för analys på Folkhälsomyndigheten, till frilansjournalisten Emanuel Karlsten.
På den dagliga presskonferensen med Folkhälsomyndigheten presenterade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten nya matematiska modelleringar över smittspridningen i Stockholm.Han tryckte på tre fynd. Dels att peaken för nya fall skedde den 15 april och att den 1 maj tror man att en tredjedel av huvudstadens invånare ska ha varit infekterade.
Avslutningsvis tryckte han på att ”det går cirka ett bekräftat fall av covid-19 på 1000 fall totalt”.
”Hastigt framtagen powerpoint”
Siffran skapade en del frågetecken då drygt 6 000 personer bekräftats smittade i Stockholm och det i så fall innebär sex miljoner ovetande med smitta om man läser presentationen bokstavligt.
– Den stämmer inte, det är en hastigt framtagen powerpoint som tyvärr inte stämmer, säger analyschef på Folkhälsomyndigheten till frilansjournalisten Emanuel Karlsten.
Hon kan inte förtydliga hur man ska tolka den statistiken.
– Ja, den frågan får jag hänvisa till den matematiker som gjort det här, för det är inte jag person nog att berätta, säger hon.
Kritiseras av Emma Frans
Senare under eftermiddagen lade också Folkhälsomyndigheten ut ett kort förtydligande.
”I en tidigare version av texten stod att det för närvarande går cirka 1 rapporterat fall av covid-19 på 1 000 fall totalt. Det blev missvisande.”
Där skriver man också att det vid tiden för den matematiska modelleringen fanns 4 000 bekräftade fall i Stockholm och att man beräknar att det då fanns totalt 400 000 smittade. Det vill säga 100 gånger fler fall, snarare än 1 000.
Svaren från myndigheten får kritik från Emma Frans, doktor i epidemiologi. På Twitter skriver hon:
”Mycket märklig kommunikation från FoHM. I det här läget är det viktigt att vara begriplig”, skriver hon.