Höga dödstal och frågetecken om Sveriges strategi mot coronaviruset riskerar att stänga in svenskar när Europas länder öppnar sina gränser.
– Det är ett problem när länder inte har den rätta bilden, säger utrikesminister Ann Linde (S).
April blev Sveriges dödligaste månad på nästan 30 år, rapporterade CNN i dagarna, med hänvisning till preliminär statistik från SCB.
– Ja, vi tror att vår strategi fortfarande fungerar. Vi har samma mål som andra länder. Att rädda liv och att få sjukvårdssystemet att fungera även om det är väldigt tufft för dem som jobbar där, sade Ann Linde i en intervju i tv-kanalen.
Intresset för Sverige är stort. Utrikesministern medverkar dagligen i intervjuer med journalister från världens alla hörn. Tre pressträffar med utländska journalister och ett 30-tal intervjuer har hon hunnit med sedan Sverige valde den unika vägen med öppna skolor, lättare restriktioner och rekommendationer i stället för tvång och böter.
Ofta får Linde frågor om Sveriges höga dödstal. Men också om Sveriges strategi. Särskilt sedan USA:s president Donald Trump vid flera tillfällen påstått att Sveriges strategi handlar om att uppnå flockimmunitet.
– Det är direkt felaktigt, vi har ingen sådan strategi. Men när Trump säger något blir det väldigt stort runt om i medier i hela världen. Jag har ägnat väldigt mycket tid för att motbevisa den bilden, säger Ann Linde till TT.
Även bland Ann Lindes kollegor, utrikesministrarna i Europa, har frågorna varit många.
– Jag förklarar väldigt noga att vi inte har andra mål än vad de har i sina regeringar. Men att vi gör det på ett litet annorlunda sätt.
Länder i Europa planerar nu för att öppna sina gränser inför turistsäsongen. Men hur det blir för svenska resenärer är oklart. Norge och Finland överväger redan att inte släppa in svenskarna när länderna lättar på restriktionerna, med hänsyn till smittspridningen i Sverige.
– Jag hoppas att det inte blir någon särbehandling utan att vi får en gemensam gränsöppning för de nordiska länderna, säger Ann Linde.
I Danmark vill flera oppositionspartier öppna upp för tyskar och norrmän, men inte för svenskar.
– Om det inte är hälsomässigt försvarligt att öppna gränsen till Sverige så kan svenskarna stanna där de är, och så kan tyskarna komma upp, sade Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen till Danmarks Radio i förra veckan.
Det argumentet köper inte Ann Linde. På Själland är smittspridningen högre än i Skåne, säger hon.
– Det är inte danskarna som ska vara rädda att skåningarna kommer dit.
Till skillnad mot grannländerna har Sverige inte stängt sina gränser mot Europa. Det har hela tiden varit fritt fram att resa till Sverige från europeiska länder. Men avrådan till svenskar att resa utomlands ligger fast till den 15 juli. Samtidigt diskuterar nu EU-länderna hur gränsrestriktioner ska lyftas inför turistsäsongen. Hur det blir för svenska resenärer är oklart.
TT: Finns det fog för andra länder att särbehandla Sverige när gränserna öppnas?
– Nej, det finns definitivt inte fog för det. Det är oerhört sorgligt, men faktum är att bland de döda i Sverige är medelåldern 81 år. 75 procent av dödsfallen har varit på äldreboenden eller i hemtjänsten. Bland befolkningen i övrigt är det en liten smitta, dessutom är det väldigt regionalt, säger Ann Linde.
Att Sverige misslyckats med att skydda äldreboenden från smittan är också något Ann Linde framfört i såväl intervjuer som samtal med andra länders utrikesministrar, uppger hon.
– Det försöker jag förklara när jag får frågor från mina kollegor och från journalister. I den delen har vi inte lyckats i vår strategi.
Samtidigt vill Ann Linde bredda bilden av livet under coronapandemin i Sverige.
– Jag försöker få ut bilden att det är en myt att det är som vanligt. Att folk reser hur som helst, det gör man inte.
TT: Vad har det för betydelse för EU att det nu kan uppstå skillnader i den fria rörligheten?
– Det bästa är om man kan göra det så koordinerat som möjligt. Annars är risken att vi får klyftor mellan människor som vi inte vill ha.