Ledaren för ett högerextremt danskt parti har nekats att bränna koranen på fem platser i Stockholm.
Men polisen är ändå redo för upplopp – och har mobiliserat från hela landet för att kunna möta våldsamma kravaller.
Bland annat har flera hundra specialutbildade poliser satts in, och en extra arrest är öppnad.
Koranbränningen i Malmö för två veckor sedan eskalerade i våldsamma upplopp.
Partiet bakom aktionen, danska högerextrema Stram kurs, begärde även tillstånd för att demonstrera i Sverige.
I ansökan uppgav ledaren Rasmus Paludan att han vill ”håna och förnedra islam” och bränna koranen på fem olika platser i Stockholms län.
Platserna ska vara Rinkeby, Husby, Tensta, Sollentuna och Fittja.
På torsdagseftermiddagen meddelade Stockholmspolisen att man avslagit ansökan.
– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd. Dels är situationen sammansatt av flera konkreta hotbilder, vilket i sig är en avslagsgrund, dels för att vi lever under en pandemi där vi inte ska samlas fler än femtio personer vilket också är en avslagsgrund eftersom vi inte ser att arrangören kan garantera att antalet deltagare begränsas till femtio genom sina åtgärder. Vi kan inte bevilja tillstånd till en demonstration med de förutsättningarna, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef.
Maximal beredskap redo för upplopp
I Malmö genomfördes aktionen trots att polisen även då nekade partiet till att hålla en allmän sammankomst.
Stockholmspolisen är därför beredda på att det kan ske igen. Man befarar också att koranbränningen i sådana fall kan väcka reaktioner och blossa upp stökigheter som kan leda till våldsamma kravaller.
Polisen har därför kraftsamlat och höjt polisberedskapen till maximal, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Blanda annat har man kallat in resurser från hela landet, uppger Aftonbladets källor. SPT-poliser, utbildade enligt polisens ”särskilda polistaktik”, har skickats från polisregion Mitt, Väst, Öst, och Syd. Regionerna har även bidragit med kravallfordon.
I pådraget finns också utredare som kommer ha en inre tjänst och följa insatsen.
Förutom den kraftiga rustningen har man valt att öppna upp arresten i Sollentuna polisstation som sedan några år tillbaka varit stängd. Detta för att kunna hantera ett stort antal frihetsberövanden.
Polisen: Arbetar förebyggande
De stora polisstyrkorna, med kravallutbildning, kommer vara i beredskap från och med fredag och hela helgen.
Omkring 1 000 poliser kommer bara under lördagen delta i insatsen, som är klassad som en särskild händelse, enligt Aftonbladets uppgifter.
– Vi har en väl tilltagen resurs som kan arbeta med eventuella ordningsstörningar. Under helgen kommer det vara poliser som är vana att arbeta på ett kommunikativt förhållningssätt. säger Towe Hägg.
– Och framförallt vi har en resurs som nu är ute i lokalsamhället och jobbar förebyggande, pratar med trossamfund, kommunen, stadsdelen, och svarar på frågor från allmänhet.