Gymnasieelever får komma tillbaka till skolan. I alla fall delvis.
Det beskedet kom på regeringens pressträff under torsdagsmorgonen.
– Att ha gymnasieskolorna stängda har en betydelse för den här generationens skolgång, trygghet och framtid, säger Anna Ekstöm (S), utbildningsminister.
Flera regioner i landet ser nu en försiktig nedgång av smittspridningen. Och trots att ministrarna tryckte på att läget är fortsatt allvarligt väljer regeringen nu att lätta på flera av de restriktioner som slår mot barn och ungdomar.
Gymnasieelever, som varit tvungna att ha distansundervisning, får nu återvända till klassrummen på plats i viss utsträckning. Det kommer från och med nu att bli en kombination av undervisning på distans och på plats, meddelade Anna Ekström (S), utbildningsminister.
– Det är en ingripande åtgärd. Att ha gymnasieskolorna stängda har en betydelse för den här generationens skolgång, trygghet och framtid, säger Anna Ekström.
Gäller från 1 april
Men i vilken omfattning gymnasierna behöver vara stängda eller kan ha studier på plats ska avgöras regionalt, baserat på coronaläget. Och för att få veta exakt vad som gäller får gymnasieeleverna vända sig till sin skola.
– I det här läget är det bättre att det regionala läget avgör om man helt ska ha distansundervisning eller delvis. Man ska också ta hänsyn till att praktiska moment ska kunna genomföras. I vissa områden kan man behöva stänga helt om det regionala läget kräver det, säger hon.
Det nya beskedet gäller till 1 april.
Och det kom också glädjande besked för barn upp till 15 år, alltså de som är födda 2005 eller senare. De ska få återgå till fritids-, kultur- och idrottsaktiviteter både utomhus och inomhus.
– Vi vill hålla barns aktiviteter igång så långt det är möjligt. Den som har sett ett barn gå hem svettig från en träning vet hur mycket det betyder. Det är viktigt att fritids- och kulturaktiviteter håller öppet, både inomhus och utomhus när andra stänger ner, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister, som uppmanade offentliga aktörer att uppta sina verksamheter för barn.
De ska dock bedrivas på ett smittsäkert sätt, underströk Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Regeringen har fått kritik för att komma med besked om eventuella förlängningar av restriktioner sent, bland annat gällande alkoholstoppet. Under dagens pressträff meddelade man att vi numera kommer att uppdateras om dem varannan vecka.