From the blog

Trelleborg behövde ta om ett kommunfullmäktige från 2019.Därför röstades SD-motionen ”Anställ ingen som vägrar handhälsning med det motsatta könet” i dag igenom.– Det är så korkat att jag knappt tror att det är sant, säger Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap.


Under måndagen röstade Trelleborgs kommun igenom en motion som redan från början fick hård kritik av juridiska experter – och därtill inte har åldrats särskilt väl.”I och med massinvandringen av framförallt muslimer har det framkommit att det numera finns män i Sverige som av religiösa skäl inte vill hälsa på kvinnor genom handhälsning”, skrev SD-politikern Helmuth Petersen i mars 2019.

SD-motionen om att Trelleborgs kommun inte ska anställa personer som av religiösa eller kulturella skäl vägrar hälsa på det motsatta könet genom ”traditionell handhälsning” röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december 2019.

”Seder och bruk förändras…”

Kravet på handhälsningar var en av 34 punkter. En helt annan punkt gjorde att hela mötet behövde tas om.

– En socialdemokrat överklagade för han var inte nöjd med att vi valde att sälja delar av Trelleborgshem, alltså den kommunala allmännyttan. Det visade sig att sammanträdet inte var utannonserat på rätt sätt, säger kommunalrådet Mikael Rubin (M).

Enligt kommunalrådet gav jurister då rådet att man skulle fatta exakt samma beslut som första gången. Trots att det numera råder pandemi, och att Folkhälsomyndigheten uttryckt att den vanligaste smittspridningen sker via händerna.

– Det är inte säkert att vi hade agerat på samma sätt om vi fått den här motionen i dag.

Har du några synpunkter på handhälsningsregeln, rent generellt?

– Jag tycker inte den är den viktigaste frågan. För mig var det viktigaste Internationella Engelska Skolan och Trelleborgshem. Men om du ställer frågan om just den biten tycker jag att det är viktigt att ta seden dit man kommer. Det är väl det som Sverigedemokraterna ville markera när man la fram den här motionen. Och när vi var i 2019 var det rätt naturligt att hälsa i hand.

Så vad kommer gälla nu, när man inte ska ta i hand?

– Ja, då är det det som gäller. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Seder och bruk ändras även i Sverige, och när vi har en pandemi som vi inte haft sedan spanska sjukan är det klart att vi anpassar oss efter det, säger Mikael Rubin, moderat kommunalråd i Trelleborg.

Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Liknande beslut har rivits upp

Skurups- och Staffanstorps kommun har tidigare röstat igenom förbud mot huvudduk i skolor. Detta har förvaltningsrätten i Malmö rivit upp, med hänvisning till att det strider mot både grundlagen och Europakonventionen.

Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att beslutet om handhälsningskrav är ”korkat” – sett till både innehåll och att det sammanfaller med coronapandemin.

– Det här handlar om religionsfrihet. Den kan bara inskränkas genom lagstiftning, och det är bara riksdagen som kan fatta beslut om det. Så det är samma som i Skurup och Staffanstorp. Och det har ju prövats i domstol, och domstolen har sagt att det strider mot kommunallagen.

– Så kommuner kan inte göra det. Och dessutom är det korkat, säger Susanne Fransson.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet