Folkhälsomyndigheten vill införa covidpass vid offentliga sammankomster och tillställningar inomhus med över 100 deltagare.
– Vaccinationsbevis behöver kunna användas även vid mindre sammankomster, säger Lena Hallengren (S), socialminister.
Tanken är att det ska gälla från 1 december.
Först kom beskedet från Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på FHM, om att Folkhälsomyndigheten backar kring sitt senaste beslut om att inte testa fullvaccinerade.
Strax därefter kom nästa besked: Folkhälsomyndigheten och regeringen vill införa covidpass vid offentliga sammankomster och tillställningar. Det meddelade socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten på onsdagens pressträff.
Vaccinationsbevis behöver kunna användas vid mindre sammankomster, säger Lena Hallengren.
Avsikten är att det ska gälla från den första december, från 16 års ålder och man ska ha tagit två doser för att räknas som vaccinerad.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind säger att man för två månader sedan kunde konstatera ett något bättre läge och kunde slopa restriktionerna.
– Att kunna använda vaccinationsbevis som alternativ är något regeringen har förberett för länge. Nu är det läget här. FHM har i dag kommit med en hemställan att införa vaccinationbevis, säger hon.
Inget krav att uppvisa covidpass
Men det kommer inte att vara ett krav att uppvisa vaccinationsbevis, menar hon.
Däremot kommer de som inte kan visa upp ett bevis behöva följa vissa restriktioner.
– Vid allmänna sammankomster kommer man antingen använda vaccinatinsbevis eller anordna smittskydssåtgärder, det är upp till arrangörerna, säger Karin Tegmark Wisell.
Där kan det bli aktuellt med begränsningar per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap
Detta för att arrangörer inom idrott och kultur ska kunna hålla i gång sin verksamhet. Hon menar att det handlar om en trygghet för deltagarna.
– Ingen ska avstå från ett evenemang av rädsla för att sitta bredvid ovaccinerade personer.
Vaccinbevisen: Nödvändig åtgärd
Amanda Lind säger att det inte kan uteslutas att restriktioner och vaccinationsbevis kommer att införas även i andra situationer.
Sist ut på presskonferensen är Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, som meddelar att FHM nu utökar covidtestningen – även för fullvaccinerade med symtom.
Hon säger också att Folkhälsomyndigheten i dag bett regeringen att ändra i förordningen för att begränsa smittspridningen.
– Det är i inomhusmiljöer som smittan sprids mest, framför allt bland vuxna som inte vaccinerat sig. Vaccinationsbevisen är en åtgärd vi ser som nödvändig för att inte belasta hälso – och sjukvården.
Fortsätter smittspridningen kan det även införas andra restriktioner, exempelvis ett maxantal personer per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap.