Sverigedemokraterna tar nu ett steg till i sin politik gällande svenskt medborgarskap. Partiet vill att medborgarskap ska kunna upphävas om det beviljats på felaktiga grunder. Detta hoppas SD kunna driva igenom utan att ändra i grundlagen – något som är omöjligt enligt rättsexperter.
Tidigare i veckan gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut med förslaget om att införa ett tillfälligt stopp för medborgarskap för alla som inte föds i Sverige. Detta tänker partiet ta initiativ till i riksdagen, även om det lär bli svårt att driva igenom.
Nu säger SD-ledaren i en intervju med Svenska Dagbladet att man även vill kunna annulera medborgarskap som utfärdats på felaktiga grunder. Om en person expempelvis ljugit eller fått ett medborgarskap genom korruption eller brottslighet så måste detta vara möjligt, enligt Åkesson.
”Något man inte kan ljuga sig till”
– Medborgarskap är något som man förtjänar och något man inte kan ljuga sig till eller få på falska grunder, säger han till tidningen.
Enligt Åkesson finns det stora grupper människor i Sverige som helt felaktigt fått medborgarskap i Sverige. Han hänvisar bland annat till att Migrationsverket inte lyckats med att identifiera en stor andel av de asylsökande som kommit den senaste tiden.
Den sverigedemokratiske partiledaren tänker sig att en utredning om medborgarskap exempelvis skulle kunna göras om en person blir föremål för en utredning om brott. Han ser också framför sig att mydigheter ges i uppgift att undersöka grupper som beviljats medborgarskap där det misstänks finnas en risk att många har fått det på felaktiga grunder.
Så vill SD ducka grundlagsändring
Sverigedemokraternas förslag kan dock stöta på juridisk patrull, för att kunna dra in medborgarskapet kan grundlagen behöva förändras. SD föreslår emellertid att det skulle gå att ta sig runt grundlagen via det så kallade nullitetsinstitutet, vilket skulle innebära att medborgarskapet inte dras tillbaka utan helt enkelt ogiltigförklaras.
– Det visar sig att det kan man göra relativt enkelt med en lag i riksdagen, säger Jimmie Åkesson till SVD.
Rättsexperten tveksam
Advokaten Gunnar Strömmer, som var särskild utredare i den senaste statliga utredningen om medborgarskap, säger att det inte spelar någon roll vilken beslutsteknik som används.
– Det avgörande är den praktiska effekten, det vill säga att någon blir av med medborgarskapet. Det är det som skyddas i grundlagen, säger han till Svenska Dagbladet.